
Definitia stratificarii semintelor si importanta acesteia
Stratificarea reprezinta imitarea procesului natural al semintelor de repaos in timpul iernii.
Mai exact, prin stratificare se intelege expunerea la temperaturi scazute si umiditate pentru a favoriza germinarea semintelor. Se simuleaza astfel o iarna rece, cu umiditate ridicata pentru a stimula germinarea semintelor intr-un interval scurt de timp si cu o rata de germinare cat mai mare.
Necesitatea stratificarii semintelor
In natura semintele cazute pe sol la finalul toamnei incep sa germineze doar dupa sfarsitul iernii, in primavara, cand temperaturile incep sa creasca, iar riscul de inghet dispare. In acest mod nu exista pericolul ca plantele sa moara ulterior din cauza temperaturilor scazute.
In lipsa stratificarii rata de germinare a semintelor va fi mult mai scazuta, iar germinarea va fi neregulata putand sa se intinda pe o perioada de 2-3 ori mai ridicata decat in cazul semintelor care au avut parte de stratificare sau germinarea poate lipsi cu desavarsire.
Ce seminte au nevoie de stratificare?
Semintele de legume, precum si cele de flori sau plante aromatice anuale in marea lor majoritate nu necesita stratificare. In schimb aproape toate semintele de plante perene, bienale, arbusti sau plante din flora spontana vor germina numai daca au avut parte de stratificare.
Iata cateva exemple:
-
Seminte de Caldaruse Batute Aquilegia Vulgaris Barlow Mixed12.90 lei (pretul contine TVA)
-
Seminte de Nalba Batuta Hollyhock Chater’s Double Mixed Alcea Rosea12.20 lei (pretul contine TVA)
-
Seminte de Caldaruse Aquilegia Caerulea Mckana Giants Mix13.50 lei (pretul contine TVA)
-
Seminte de Nalba Batuta Pitica Alcea Rosea Dwarf Queeny Mixed12.50 lei (pretul contine TVA)
-
Seminte de Ochiul Soarecelui Saxifraga Arendsii Carpet Pink13.60 lei (pretul contine TVA)
-
Seminte de Mixandre Matthiola Incana Dwarf Ten Week Mixed12.40 lei (pretul contine TVA)
-
Seminte de Cafeluta Pitica Lupinus Polyphyllus Minarette Dwarf Mixed14.50 lei (pretul contine TVA)
-
Seminte de Caldaruse Aquilegia Caerulea Mrs Scott Elliott Mixed14.90 lei (pretul contine TVA)
-
Seminte de Cafeluta Roz Lupinus Polyphyllus Russell Hybrid Chatelaine Rose13.70 lei (pretul contine TVA)
Atentie! Nu toate semintele de flori perene sau bienale au nevoie de stratificare. Din acest motiv este importanta verificarea particularitatilor de semanare pentru fiecare soi, informatii regasite in descrierea produselor si pe verso plicurilor.
Desi stratificarea dureaza de regula pana la 6 saptamani semintele de plante perene pot fi pastrate in frigider pana la un an fara a se deprecia rata de germinare a acestora.
Cum se realizeaza stratificarea semintelor?
Pentru stratificare semintele trebuie pastrate la rece, la o temperatura de circa 4-5°C tocmai pentru a simula venirea iernii, asa cum am mentionat si mai sus. In acest sens, semintele pot fi depozitate in frigider in compartimentul pentru fructe si legume (nu in congelator).
Atentie! Depozitate in congelator semintele vor deveni sterile si nu vor mai germina.
Intervalul de pastrare a semintelor la rece difera in functie de soi si de regula dureaza intre 2 pana la 6 saptamani.
Dupa finalizarea acestei perioade semintele pot fi semanate in spatii protejate, fie in solar/ sera incalzita sau in casa, in apropierea unei ferestre, fie direct in gradina, de regula in luna mai in functie de zona, dupa disparitia pericolului de inghet.
Stratificarea semintelor – Modalitati de stratificare
Stratificarea la rece se poate realiza prin doua modalitati, umeda sau uscata urmand una din cele trei metode descrise mai jos.
- Stratificarea umeda poate fi efectuata optand pentru una din cele doua metode:
1.1. Metoda servetelului presupune utilizarea unui servetel umed care va fi introdus intr-o punga de tip zip-lock.
Semintele se presara pe servetelul umed si se apasa cu mana astfel incat sa stea lipite de servetel, iar apoi se indoaie servetelul in parti egale si se introduce in punga.
Cu ajutorul fermoarului de tip zip-lock se inchide punga lasand-o deschisa la un capat (circa 2-3 cm) pentru a permite circulatia aerului.
Punga se eticheteaza si se depoziteaza in frigider conform perioadei indicate pe fiecare plic in parte.
Se verifica zilnic daca servetelul este in continuare umed si daca semintele au germinat.
Dupa expirarea termenului de stratificare/ dupa germinarea semintelor acestea se planteaza in sol.
Dezavantajul utilizarii acestei metode este faptul ca semintele pot prezenta urme de mucegai ca urmare a umiditatii ridicate si a perioadei indelungate de pastrare la frigider dupa germinare acest lucru afectand-ule calitatea. In acelasi timp plantarea semintelor germinate este un procedeu migalos care necesita multa atentie si rabdare pentru a nu periclita germenii.
1.2. Metoda „naturala” imita conditiile reale la care semintele sunt supuse in timpul iernii din punct de vedere al precipitatiilor si temperaturilor.
Metoda presupune semanarea in ghivece, caserole, tavite alveolare sau orice alt recipient care poate fi depozitat cu usurinta in frigider.
Semanarea se realizeaza conform instructiunilor mentionate pe ambalaj din punct de vedere al adancimii de semanare, folosind turba fina pentru semanat sau orice alt sol fin maruntit care a fost udat in prealabil.
Recipientul in care s-a facut semanarea se acopera cu un capac sau o punga de plastic (doar partial pentru a permite circulatia aerului) si se depoziteaza in frigider conform perioadei de stratificare mentionate pe plic.
La finalul intervalului recomandat de stratificare recipientul se scoate din frigider si se depoziteaza in apropierea unei ferestre, la temperatura camerei. Dupa aparitia rasadurilor acestea pot fi transplantate in gradina sau in ghivecele definitive.
- Stratificarea uscata presupune depozitarea semintelor in frigider, in ambalajul original.
Plicurile in care sunt ambalate semintele favorizeaza pastrarea unui mediu uscat, impiedicand umiditatea sa depaseasca bariera protectoare a plicurilor.
Stratificarea uscata este cea mai des utilizata metoda fiind simpla de pus in aplicare, usurand procedeul de semanare al semintelor dupa stratificare. In plus, riscul de aparitie a mucegaiului intalnit in cazul stratificarii umede in servetel este inexistent, iar verificarea zilnica a semintelor nu este necesara.
Indiferent de metoda de stratificare aleasa semintele se scot din frigider si se lasa in plicurile/ pungile zip-lock in care au fost depozitate pentru o perioada de timp care sa le permita sa ajunga la temperatura camerei inainte de semanarea/ plantarea propriu-zisa.