Semanarea la suprafata si importanta luminii in procesul de germinare
Poate ati observat de multe ori inscriptionat pe spatele plicurilor sau pe site-uri termenul de semanare la suprafata si probabil va intrebati ce presupune mai exact acest lucru.
Adancimea de semanare nepotrivita reprezinta una dintre principalele greseli facute de o mare parte din gradinarii aflati la inceput de drum.
La ce se refera semanarea la suprafata?
Semanarea la suprafata presupune pozitionarea semintelor deasupra solului, fara a fi ingropate si fara a le acoperi cu pamant.
In situatia in care semintele sunt acoperite cu sol sau se ingroapa in timpul udarii durata de germinare va fi mai indelungata, germinarea poate fi neregulata sau exista riscul ca semintele sa nu mai germineze deloc.
Chiar si in cazul germinarii acestor seminte rasadurile nu vor avea forta necesara pentru a patrunde prin sol, iar in cele din urma vor muri.
Sa nu uitam un alt aspect important care trebuie luat in considerare pe langa semanarea la suprafata: semintele au nevoie si de umiditate si caldura pentru a germina.
Ce seminte trebuie semanate la suprafata?
Nu exista o singura metoda care poate fi aplicata tuturor semintelor fiecare soi fiind diferit, insa exista o multime de similititudini indiferent despre ce soi este vorba.
Toate semintele de flori si plante aromatice care au dimensiuni mici si foarte mici (ex: Lobelie, Begonie, Petunie, Gura Leului, Busuioc, Oregano etc.) nu au forta necesara pentru a-si croi drumul prin solul dens motiv pentru care au nevoie de lumina ca sa germineze, adica nu trebuie acoperite deloc cu pamant. Este suficient ca aceste seminte sa fie presarate pe solul umed.
Despre aceste aspecte veti regasi mai multe detalii in continuare.
Factori care trebuie luati in considerare pentru semanarea la suprafata
- Solul folosit joaca un rol important pentru a obtine rezultatele dorite in urma semanarii si pentru dezvoltarea ulterioara a rasadurilor.
Marea majoritate a plantelor au nevoie de un sol reavan, cu un bun drenaj, bine maruntit si cu un pH neutru.
Ideala pentru semanarea in ghivece, tavite alveolare, minisere sau pahare pentru cultura este turba fina pentru semanat care poate fi regasita in magazinele fitosanitare. Aceasta nu retine umiditatea si permite dezvoltarea radacinilor dupa germinarea semintelor.
O alternativa la turba pentru semanat este pamantul de musuroi. Nu putina lume se confrunta cu problema cartitelor care aleg sa se adaposteasca in gradina, dar acest lucru are si parti pozitive. Pamantul de musuroi este ideal pentru semanare deoarece este afanat, bine maruntit si fertil.
Pamantul de flori nu este o alegere potrivita pentru semanare fiind recomandat doar pentru rasaduri si plante.
- Semanarea la suprafata in spatii protejate vs. semanarea la suprafata in camp
2.1. Semanarea la suprafata in spatii protejate presupune semanarea in sere sau solarii incalzite, precum si in interiorul locuintei folosind ghivece, pahare de cultura, tavite alveolare sau minisere incepand cu luna ianuarie-februarie.
Inainte de semanare solul trebuie sa fie bine irigat. Se presara semintele pe sol si se apasa usor cu ajutorul unui betisor sau cu mana astfel incat semintele sa se „lipeasca” de sol. Optional se poate presara peste seminte un strat foarte fin de vermiculit.
Recipientele in care s-a facut semanarea se acopera cu o folie transparenta (de tipul celei alimentare), respectiv cu capacul, in cazul miniserei. Astfel se va obtine umiditatea cat mai apropiata de 100% atat de necesara germinarii semintelor.
Folia sau capacul trebuie indepartate dupa cateva zile chiar daca nu au germinat toate semintele, in momentul in care primele rasaduri incep sa apara.
2.2. Semanarea la suprafata in camp presupune semanarea direct in locul definitiv in care se doreste sa fie pastrate plantele.
Pentru semanarea in camp temperaturile trebuie sa fie constante peste limita pragului de inghet in timpul noptii si in jurul a 15-20°C in timpul zilei, in functie de soi. De regula semanarea direct in camp este recomandata a se realiza in luna mai, dupa data preconizata a ultimului inghet.
Inainte de semanare buruienile trebuie indepartate in totalitate, iar solul trebuie sa fie foarte bine maruntit.
Dupa udarea solului cu ajutorul unei stropitoare, semintele se presara pe pamant si se apasa cu mana cat sa se lipeasca de acesta.
Semintele de dimensiuni foarte mici, cum ar fi cele de Maci pot fi amestecate cu nisip pentru o semanare mai uniforma in timp ce pentru semintele de dimensiuni mici (de exemplu Negrilica) poate fi utilizata o Seringa pentru semanat.
Si in cazul semanarii in camp se poate acoperi locul respectiv pentru cateva zile cu o folie transparenta daca aveti la dispozitie pentru crearea efectului de sera.
Folia nu doar ca va crea un mediu propice pentru germinarea semintelor din punct de vedere al temperaturii si umiditatii ci va proteja si semintele de eventualii daunatori, cum ar fi pasarile.
Pe langa faptul ca la o prima vedere semanarea in camp pare mult mai usoara aceasta are si o serie de dezavantaje cel mai important dintre acestea fiind faptul ca sunt aproape imposibil de controlat temperatura si umiditatea solului.
Un alt aspect negativ il reprezinta precipitatiile in exces care pot determina ingroparea semintelor. Acest lucru determina o perioada indelungata de la semanare la germinare, o rata scazuta de germinare sau chiar lipsa acesteia.
Cel de al treilea impediment ar fi ca pasarile sau furnicile pot „fura” o parte din seminte.
Luand in calcul toate aceste aspecte enumerate mai sus in cazul semanarii direct in camp avand in vedere faptul ca semintele nu sunt acoperite cu pamant de regula se obtine un numar mai redus de plante decat la semanarea in spatii protejate. Din acest motiv va recomandam sa produceti mai intai rasaduri in spatii protejate pe care sa le transplantati in gradina in luna mai.
- Irigarea solului
Un procedeu important in cazul semanarii la suprafata este irigarea solului si modul in care aceasta se realizeaza. Pentru acest lucru este necesar ca udarea sa se efectueze:
- in cazul semanarii in spatii protejate prin imersie (de jos in sus) sau prin pulverizare folosind un pulverizator fin;
- in cazul semanarii direct in camp folosind o stropitoare sau un furtun cu dus fin;
Indiferent de modalitatea de semanare aleasa este foarte important ca irigarea sa nu se realizeze folosind cana sau direct furtunul (fara accessorii) pentru a evita ingroparea semintelor in timpul udarii.
Un lucru care trebuie retinut este ca solul trebuie pastrat in permanenta umed pe parcursul procesului de germinare, precum si ulterior, in faza de rasad, indiferent de modalitatea de semanare aleasa.