Seminte de Parsley Extra Triple Curled (Patrunjel Cret)
Petroselinum Crispum – Informatii Aditionale
Parsley Extra Triple Curled – Petroselinum Crispum sau Patrunjelul Cret este o planta medicinala si aromatica anuala cu o nuanta verde intens si frunze crete de 1-3 cm care.
Este utilizat pe scara larga, la nivel mondial, fiind folosit ca si condiment intr-o mare varietate de mancaruri, atat in forma sa proaspata, cat si uscat. Acesta subliniaza aroma celorlalte condimente, insa fara a le domina. Totodata patrunjelul reprezinta o sursa de antioxidanti, acid folic si vitamine (vitamina A, C, K).
Desi patrunjelul cret are numeroase utilizari in medicina naturista, contactul excesiv cu planta poate provoca iritatii ale pielii, poate contribui la agravarea bolilor de rinichi sau aparitia avortului, fiind nerecomandat pe perioada sarcinii.
De asemenea, consumat in exces devine toxic pentru organism, in special daca este utilizat ca si ulei esential.
Cand si cum se seamana Petroselinum Crispum?
Pentru plantarea semintelor de patrunjel cret este necesara pregatirea in prealabil a acestora. Inainte de plantare, semintele trebuie pastrate timp de 24 de ore intr-un recipient cu apa (la temperatura camerei).
Plantarea poate fi realizata direct in camp sau in spatii protejate, fiind suficient sa presarati semintele pe sol. Durata de germinare a semintelor este de 30-45 zile, insa aceasta perioada de timp poate fi redusa la 7-21 zile daca Patrunjelul Cret Petroselinium Crispum este semanat in spatii protejate cu un aport de lumina si temperatura optim.
Temperatura ideala de germinare a semintelor de patrunjel este cuprinsa intre 18-20°C, dar procesul de germinare se poate declansa si la temperaturi mai reduse.
Intrucat procentul de prindere la transplantare este unul scazut nu este recomandata transplantarea rasadurilor motiv pentru care rasadurile mai putin dezvoltate vor fi indepartate pentru a facilita dezvoltarea plantelor.
Pe toata perioada germinarii si dezvoltarii rasadurilor, Patrunjelul Cret trebuie udat in mod regulat. Solul trebuie sa fie umed, dar bine drenat.
Dupa disparitia pericolului de inghet rasadurile pot fi mutate in camp la o distanta de 10-15 cm intre plante si 20-25 cm intre randuri, intr-un loc insorit. Dupa transplantarea rasadurilor in camp este recomandata fertilizarea plantelor o data la cateva saptamani.
Plantarea semintelor se poate realiza pe tot parcursul anului si este recomandat ca aceasta sa se faca esalonat. In functie de momentul plantarii, recoltarea este posibila in intervalul Aprilie-Octombrie, intervalul de timp de la plantare la culegere fiind cuprins intre 60 si 80 de zile.
Intretinerea, recoltarea si uscarea Petroselinum Crispum
In primul an se recolteaza doar frunzele si tulpinile plantei. Pentru a facilita dezvoltarea plantei, recoltarea frunzelor de patrunjel se face in mod regulat. Patrunjelul se regenereaza foarte repede si un singur metru patrat semanat cu patrunjel poate asigura necesarul de frunze proaspete sau uscate al unei familii de 4 persoane pe durata intregului an.
Din al doilea an, patrunjelul o sa emita tije florale care trebuie indepartate de indata ce apar pentru a mentine „in viata” productia de frunze. Chiar daca Patrunjelul cret este cultivat pentru frunze, din al doilea an se poate obtine si o discreta productie de radacina.
Frunzele pot fi utilizate atat in stare proaspata, cat si congelate sau uscate. Uscarea patrunjelului trebuie realizata in incaperi bine aerisite care permit patrunderea razelor soarelui cateva ore pe zi.
Patrunjelul este recunoscut pentru rezistenta sa ridicata la inghet (rezista lejer pana la -30°C), insa temperaturile foarte scazute pe perioade indelungate de timp pot determina moartea plantei si reaparitia acesteia la inceputul primaverii.
Pentru a asigura continuitatea culturii aceasta trebuie inlocuita complet in fiecare an. In cazul in care tijele florale sunt lasate sa se dezvolte, acestea vor produce o multime de seminte care pot asigura continuitatea culturii prin auto-insamantare, dar acest procedeu poate fi valabil (si nu da intotdeauna roade) numai in cazul culturilor hobby, pentru consum propriu.