Lobelia – Informatii aditionale
Lobelia este o planta curgatoare anuala regasita intr-o gama diversificata de culori care infloreste incepand cu primele zile din luna mai si de a caror flori va puteti bucura pe parcursul intregii veri.
Lobelia se dezvolta in orice tip de sol (lutos, nisipos, calcaros sau argilos) atata timp cat acesta este fertil si bine drenat, cu un pH neutru. De asemenea, poate fi folosit un amestec format din pamant de padure si turba sau pamant pentru flori si nisip.
Este potrivita pentru a fi plantata atat in ghivece, cat si in gradina in paturi florale, de-a lungul bordurilor sau in zonele stancoase.
Cand si cum se seamana Lobelia?
Semintele de Lobelie pot fi semanate in gradina incepand cu finalul lunii aprilie si pana spre finalul lunii mai intr-un loc insorit sau partial umbrit. Trebuie indepartate toate buruienile, iar solul trebuie sa fie bine lucrat. Se uda pamantul si se presara semintele pe sol. Nu acoperiti semintele cu pamant!
Semintele vor germina in 1-3 saptamani. Cand rasadurile sunt suficient de mari pentru a putea fi manipulate trebuie rarite astfel incat sa ramana o distanta de circa 5 cm intre ele. In acest sens puteti indeparta rasadurile care sunt mai putin dezvoltate si eventual sa le transplantati in alta parte.
In spatii protejate semanarea se poate face in perioada ianuarie-martie in tavite alveolare, pahare de cultura sau ghivece. Semintele se presara pe suprafata solului umed si nu se acopera cu pamant.
Recipientele in care se face semanarea se acopera cu o folie transparenta si se pastreaza in loc calduros la temperatura de 18-25°C. Semintele incep sa germineze dupa 10-21 zile moment in care folia trebuie indepartata pentru a evita “sufocarea” rasadurilor aparute.
Pe parcursul perioadei de germinare solul trebuie mentinut in permanenta umed, insa apa in exces va determina aparitia mucegaiului. Udarea solului se face de jos in sus pentru a nu deranja semintele. In acest sens se poate pune apa in farfurioara ghiveciului in care s-a facut semanarea sau puteti scufunda tavitele alveolare/ paharele intr-un recipient cu apa. O alternativa consta in folosirea unui pulverizator pentru a uda suprafa solului.
Repicarea rasadurilor de Lobelie
In cazul semanarii in tavite alveolare sau pahare rasadurile se repica in ghivece de 9cm diametru in momentul in care acestea au 2-3 perechi de frunze adevarate sau cand sunt suficient de mari pentru a putea fi manipulate. Ulterior, rasadurile se pastreaza la temperatura de circa 17-18°C.
Pentru dezvoltarea plantelor si crearea aspectului de “tufa” varfurile plantelor se pot taia deasupra celei de a doua perechi de frunze.
Lobelia poate fi transplantata in gradina in luna mai, dupa disparitia pericolului de inghet si doar dupa ce rasadurile au fost aclimatizate treptat timp de cateva saptamani la temperaturile din mediul exterior.
Lobelia – Sfaturi si recomandari
Plantele de Lobelia au o rezistenta scazuta la seceta motiv pentru care dupa transplantarea in locul definitiv solul trebuie pastrat in permanenta umed. Daca plantelor nu li se va asigura necesarul de apa acestea vor muri. Pentru pastrarea umiditatii puteti incorpora perlit in sol.
Nu transplantati plantele in perioada de inflorire deoarece florile consuma din resurse si plantele nu vor avea timp sa isi formeze noi radacini dupa transplantare.
Plantele de Lobelia Pendula Cascade Mix au nevoie de fertilizare. Aplicati un ingrasamant la interval de doua saptamani pe parcursul perioadei de inflorire.
Pentru o noua reinflorire este necesara indepartarea in permanenta a florilor ofilite.
Lobelia are o rezistenta scazuta la inghet (pana la -7°C) fiind deseori cultivata ca si planta anuala. Pentru a prelungi durata de viata plantele pot fi pastrate in timpul iernii in spatii protejate, ferite de inghet in apropierea unei surse de lumina.