Evening Primrose – Oenothera – Informatii Aditionale
Evening Primrose – Oenothera este o planta perena usor de cultivat intrucat nu necesita conditii speciale de ingrijire.
Florile plantei cunoscuta in Romania sub denumirea de Luminita Noptii, Primula de Seara sau Ora 8 se deschid dupa lasarea intunericului si se inchid in dimineata urmatoarei zile.
Florile sale galbene de dimensiuni mari cu diametrul de 2.5 – 5 cm sunt atractive pentru albine si fluturi, iar capsulele cu seminte sunt atragatoare pentru pasari.
Cand si cum se seamana Evening Primrose – Oenothera?
Semintele de Oenothera se planteaza in spatii protejate incepand cu luna februarie si pana in mai in minisere sau tavite alveolare umplute cu turba fina sau compost.
Semintele nu se acopera cu sol deoarece lumina este necesara pentru germinare.
Miniserele/ tavitele se pastreaza la 21-26°C, iar germinarea va avea loc in 10-30 zile.
Dupa germinare rasadurile vor avea nevoie de acceasi temperatura si de lumina timp de 16 ore/ zi.
Daca lumina naturala nu este suficienta puteti apela la iluminarea cu led-uri. Led-urile se vor muta de fiecare data cand este nevoie astfel incat intre acestea si varfurile rasadurilor sa fie o distanta de 10-15 cm pentru a evita arderea plantelor.
Primula de Seara se seamana in aer liber de la jumatatea lunii mai pana in prima jumatate a lunii iunie intr-un sol lutos sau nisipos bine drenat, la distanta de 5 cm.
Plantele trebuie rarite cand sunt suficient de mari pentru a putea fi manipulate astfel incat sa ramana un spatiu de circa 15 cm intre ele.
Repicarea rasadurilor de Evening Primrose – Oenothera
Dupa ce rasadurile de Oenothera cresc trebuie repicate in pahare sau tavite la o distanta de 5 cm intre plante.
Rasadurile se planteaza in locul definitiv la distanta de 15 cm intre plante, intr-un sol usor acid, cu pH intre 6.1-6.5, dupa disparitia pericolului de inghet.
Evening Primrose – Oenothera – Sfaturi Utile
Evening Primrose se cultiva intr-un loc insorit sau la umbra partiala, plantele avand o toleranta ridicata la seceta.
Plantele se uda cu regularitate, insa fara a folosi apa in exces.
Luminita Noptii infloreste in anul semanarii in iulie-octombrie daca insamantarea s-a facut timpuriu (cu 8-10 saptamani inaintea ultimului inghet). In apa, florile au o durata scazuta de viata.
Plantele se inmultesc prin divizarea tufelor in primavara si prin autoinsamantare existand posibilitatea sa devina invaziva. Pentru a preveni acest lucru puteti indeparta tijele florale sau sa recoltati semintele din capsulele formate dupa uscarea florilor.
Recoltarea se face in momentul in care capsulele incep sa devina maro, iar semintele din interiorul acestora au o nuanta de brun inchis.
Semintele se pastreaza intr-un loc intunecat si racoros pana in momentul plantarii.
Atentie! Este posibil ca noile plante sa nu mosteneasca caracteristicile “plantei mama”.